Bonuskort eller så kallade shoppingkort är kreditkort som ger dig bonus och cash back vid köp med kortet. Både banker och butikskedjor erbjuder denna typ av kort som blivit alltmer populära. Med ett bonuskort kan du få ut mer av dina inköp genom att samla bonus som ger dig återbäring i form av bonuscheckar eller riktiga pengar. På så sätt kan du få pengar tillbaks varje gång du handlar med ditt kort. Vissa bonuskort ger dig bara bonus och återbäring när kortet används i utvalda butikskedjor. Andra kort ger dig istället bonus för samtliga inköp som du gör oavsett var dessa sker. Kortet kan även gå under benämningen shoppingkort då förmånerna med korten främst är förenade med just shopping. Vilket kort som passar dig bäst beror på hur ditt shoppingmönster och dina levnadsvanor ser ut. Nedan kan du jämför bonuskort som kommer att ge dig bonus eller återbäring när du använder dig av kortet.

Hitta bäst bonuskort på marknaden

Vad är ett bonuskort?

Ett bonuskort kan ha olika innebörd beroende på i vilket sammanhang som begreppet används. När vi talar om bonuskort syftar vi till kreditkort som ger kortinnehavaren bonus och cash back. Men det finns såklart även bonuskort som inte har någon tillhörande kredit. Dessa bonuskort ges främst ut av butikskedjor som vill öka lojaliteten hos sina kunder. Genom att erbjuda rabatter och bonus kopplade till kortet hoppas man på ökad lojalitet. Inte sällan är dessa bonuskort kopplade till olika kundklubbar. Nu för tiden finns det ett så pass stort utbud av kundklubbar att de flesta kedjor skippat plastkorten. Detta för att svenskar inte skulle få plats med alla bonuskort i sina plånböcker. Således är bonuskorten numera digitala och identifiering sker främst via körkort eller ID.

När det gäller kreditkort som klassas som bonuskort så finns dessa både i segmenten shoppingkort och premiumkort. För varje inköp som görs belönas kortinnehavaren med poäng som genererar bonus. Beroende på vad det är för typ av bonuskort du har kan bonusen användas i olika syften. Ett premiumkort kopplat till ett flygbolag ger dig exempelvis poäng som i slutändan kan växlas in mot bonusresor. Ett shoppingkort så som Komplett Bank kreditkort ger dig istället bonus och rabatt som kan användas på Komplett.se. Alla bonuskort är således unika och det är därför viktigt att jämföra kreditkort med bonus för att hitta rätt kort för just dig.

Bonuskort med cash back

Fördelar med bonuskort

Det finns uppenbara fördelar med välja ett bonuskort när du ska skaffa ett kreditkort. Det gäller dock att hitta rätt bonuskort för att du ska få ut så mycket som möjligt med användandet. För att dra nytta av alla fördelar med bonuskort bör du välja ett kort som är förenligt med din livsstil. Om du exempelvis är en flitig resenär eller reser mycket inom arbetet så lämpar sig ett resekort med bonus. Sådana kort ges ut av bland annat American Express och Bank Norwegian. Genom att göra dina inköp med dessa kort kan du snabbt samla poäng till bonusresor. Om du istället befinner dig hemma större delen av tiden så kommer ett sådant kort inte komma till sitt rätt. Då är det bättre att välja ett bonuskort som ger dig rabatter och cash back som du kan använda i vanliga butiker.

Många bonuskort är anslutna till specifika butikskedjor. Genom att välja ett kreditkort med bonus som är anslutet till en butikskedja som du ofta besöker kan du få ut det mesta av ditt kortanvändande. Du kan då återinvestera dina poäng och få bra värde. Poängen används då som rabatt på köp i form av bonuscheckar eller ren cash back. När du väljer ett bonuskort som är kopplat till en specifik butikskedja bör du vara extra vaksam när det gäller villkoren. Det är nämligen inte säkert du samlar poäng när du handlar med kortet hos konkurrenter. Om du har ett utspritt köpmönster bör du välja ett mer generellt kort som ger dig poäng oavsett var du handlar.


Samla bonus med re:member

Så fungerar cash back

Flertalet bonuskort på marknaden ger kortinnehavaren så kallad cash back. Cash back innebär att du får pengar tillbaks när du använder ditt kreditkort. Ofta brukar man behöva nå en viss nivå eller handla för ett specifikt belopp för att få tillgång till sin cash back. Cash backen kan sedan betalas ut som bonuscheckar eller sättas in direkt på ditt konto. Hur mycket cash back du får beror på vilket bonuskort du har. Inte sällan handlar det om en återbäring på mellan 0,25-1%. Innan du skaffar dig ett bonuskort med cash back bör du läsa igenom vad som gäller. När det gäller bensinkort med bonus så får du exempelvis inte cash back på allt du handlar. Istället finns det vissa begränsningar som innebär att cash back uteblir om vid inköp av vissa varor så som cigaretter, snus och spel.

Så fungerar cash back

Ränta kopplad till bonuskort

Precis som för alla kreditkort så kan du komma att få betala ränta när du använder ditt bonuskort. Räntan hos olika kortutgivare varierar men ligger inte sällan mellan 9,90-21,40%. Det kan med andra ord bli dyrt att använda sig av sitt bonuskort. Åtminstone om du inte väljer att betala den totala summan som står på den månatliga fakturan som du får hem. Dock är det enbart för det nyttjade kreditutrymmet du betalar ränta. Har du ett bonuskort med en kredit på 10 000 kr men enbart nyttjar 2500 kr så är det enbart de 2500 kronorna som blir objekt för kreditränta. Många kreditinstitut erbjuder även en räntefri period på mellan 45-60 dagar. Genom att hålla dig inom denna period kan du undvika kreditränta helt.

Utöver ränta så kan det även tillkomma andra avgifter för ditt bonuskort. Det handlar exempelvis om aviavgift, årsavgift, uttagsavgift och valutapåslag. Således kan den effektiva räntan bli högre än den rörliga krediträntan. Innan du väljer bonuskort kan det därför vara bra att du jämför kreditkort här och jämför den effektiva räntan som de olika korten är kopplade till. På så sätt kan du hitta ett kort som både är billigt samt ger dig de förmåner som du är ute efter.

Att välja ett kreditkort med bonus

Innan du ansöker om ett kreditkort med bonus bör du läsa på om de olika korten. Det är lätt att låta sig lockas av både poäng, bonus och cash back. För att man ska kunna dra stor fördel av bonusen så krävs det dock att kostnaderna för kortet inte är för höga. Då riskerar du istället att betala mer för kortet än vad du faktiskt får tillbaks i bonus och återbäring. Är årsavgiften för kortet högre än den bonus som betalas ut så är det enkelt att se att bonuskortet inte är fördelaktigt för dig.

Det gäller även att använda ditt kreditkort med bonus smart. Detta genom i den mån det går helt undvika kostnader som kortet kan föra med sig. Detta kan man exempelvis göra genom att undvika att göra kontantuttag med bonuskortet. Kontantuttag är ofta förenade med en uttagsavgift som du enkelt kan undvika genom att enbart använda kortet i butik. Du kan även från början rikta in dig på bonuskort som inte har någon årsavgift. Exempel på sådana kort är bensinkort så som Shell Mastercard och OKQ8 Visa kreditkort.