De flesta har nog varit med om att ett kredit- eller kontokort har avmagnetiserats i plånboken eller i byrålådan. Det är precis lika tråkigt varje gång och du måste ha en hel del telefonkontakter med olika instanser för att både spärra, beställa och få ett nytt kort. Alla plastkort som har en magnetremsa kan avmagnetiseras men det är ofta inga större problem om det skulle inträffa med ditt apotekskort eller klubbkort på MQ eftersom det ofta inte innehåller några pengar och kan ändå slå in siffrorna på kortet för att köpen skall registreras. Ett kreditkort däremot blir det ofta mycket irriterande eftersom kortet mer eller mindre blir obrukbart.

Du kan skydda ditt kort mot skimming med Skimsafe

Hur undviker man en avmagnetisering?

Det finns faktiskt lite råd om hur man bör handskas med ett betalkort för att det inte skall bli avmagnetiserat. Det sägs att korten kan avmagnetiseras på grund av att de vistas nära en mobiltelefon eller att de ligger tillsammans med andra kort i plånboken och därigenom kan bli avmagnetiserade. Följande gäller:

– Ett kort skall aldrig finnas nära föremål som har magnetisk förmåga

– Ett kort skall aldrig ligga löst i en väska eller plånbok som stängs med ett magnetlås

– I butiker ses ofta klistermärket “Lägg inte kreditkortet här”. Gör inte det. Det är brickan som avmagnetiserar butikernas larm och kan mycket väl avmagnetisera ditt kort.

– Lägg aldrig kortet nära elektrisk utrustning såsom dvdspelare, video, eller en stereo.

– Placera aldrig ett kreditkort på en micro eftersom den avger mycket magnetism när den är igång.

– En person som har en pacemaker skall aldrig ha sitt kreditkort i bröstfickan eftersom det kan avmagnetisera kortet relativt enkelt.

– Kylskåpsmagneter kan mycket väl avmagnetisera ditt kort.

– Däremot kan en mobiltelefon INTE avmagnetisera ditt kreditkort då ett elektromagnetiskt fält kring en mobiltelefon är mycket svagt.

Försök att följa ovanstående råd eftersom risken blir mindre att ditt kort skall tappa sin magnetremsa. Det är dock inte säkert att ditt kort slutar fungera genom avmagnetisering utan kan också med tiden sluta fungera av slitage. När ett kort slutar fungera vänder du ofta dig till din bank för att få ett nytt kort.