I takt med att kontanter i en allt större utsträckning är på väg att försvinna så blir betal- och kreditkorten allt vanligare. Det är till och med så att i vissa fall har banker helt slutat med kontanthantering vilket i största mån skall ha en positiv inverkan. Det här är säkert också fallet eftersom intresset för exempelvis rån minskar drastiskt. Det som man inte får glömma bort är det faktum att det faktiskt kostar pengar att inneha ett kort. Det kan alltså i månt och mycket sägas vara privatpersonerna själva som får stå för den kostnad som det kontantlösa samhället drar med sig. Samtidigt som kontanter försvinner så ökar korten men avgifterna för desamma ligger kvar. Det här är inte heller den enda avgiften som går att förknippa med kort utan det tillkommer flera. Nedan presenteras de vanligaste och notera att det i vissa korttyper skiljer sig från fall till fall.

Kortavgift för att ta ut pengar i bankomat

Trots ovanstående resonemang om det kontantlösa samhället så är det fortfarande människor som är intresserade av att ta ut pengar i de bankomater som finns överallt. Ett kontantuttag i en bankomat i dagens samhälle är dock inte alltid helt kostnadsfritt utan här passar bankerna på att ta ut en uttagsavgift för kontanterna. Ofta rör det sig om väldigt små summor men många har vi hört uttrycket, många bäckar små. Ett uttag i utlandet är mer eller mindre alltid belagt med kortavgift och det brukar röra sig om summor på 35 kronor per uttag. Det här gör att det alltid är bättre att ta ut en större summa varje gång som uttag måste göras för att slippa göra många små uttag som tillsammans kan bli ganska kostsamma. 

Kortavgifter i butiker

Det inte så många vet om är att det sedan 2004 är helt olagligt för butiker eller restauranger att ta ut en kortavgift vid köp. Trots det här finns det fortfarande många mindre butiker som väljer att ta ut en kortavgift på ett par kronor men vissa har valt att ta så mycket som 10 kronor, särskilt om du handlar för mindre än 100 kronor. Det här problemet ses ofta bara i mindre inköpsställen såsom kiosker, restauranger och pizzerior. Skulle du stöta på det här rekommenderas du att anmäla stället då de begår brott i avtalsrätt. Det kan till och med gå så pass långt att banken ersätter dig för de kortavgifter som du blivit belastad med. Viktigt i de här fallen är att du kan uppvisa ett kvitto för ditt inköp där kortavgiften är pålagd. Det här kan få ödestigna konsekvenser för en liten butik då de helt och hållet kan förlora rätten till att erbjuda kortköp, något som många nog skulle tycka vara bedrövligt och då i längden inte längre handla där. Vanliga anledningar som hörs från butikens sida vid sådana här tillfällen är att en butik förlorar på att använda sig av kortbetalning eftersom det kostar pengar att få ut de pengar som de får via kvitton. Det här dementeras friskt av bankerna eftersom butiker måste betala betydligt mer idag för en kontanthantering. Problemet är troligtvis att kontanthanteringens avgifter märks mindre varför det känns dyrare för butiker att använda sig av kortbetalningar.

Avgifter för att ha ett kreditkort registrerat

Det finns emellertid vissa avgifter som kan kopplas till ett kreditkort som är helt och hållet lagliga. Ofta rör det sig om så kallade årsavgifter som korten beläggs med. Förr i tiden kunde människor använda sig av särskilda betalkort som inte gick att handla med utan endast ta ut kontanter med. De här korten var gratis. Idag finns inte de här korten kvar utan i stort sätt alla banker har idag en betalfunktion kopplade till sina kort. Därför har de flesta kort alltid en årsavgift som är kopplad till den som står som innehavare på kreditkortet.