Det är inte så ofta det nämns i termer av betalkort men det är livlinan för att kreditkorten skall fungera när du drar det eller knappar in din kod. Det som det handlar om är kortnätet. Idag finns otalt många olika kortutgivare som erbjuder sina kunder olika alternativ och olika förmåner tack vare det kort som de själva valt. Däremot finns inte ett kortnät i speciellt många olika utgåvor utan de flesta betalkorten använder samma nätverk. Ett kortnät är alltså det system som möjliggör alla de transaktioner mellan dina pengar och butiken eller inköpsstället. Det är alltså kortnätet som gör det möjligt för butiken att komma i kontakt med din bank och just ditt bankkonto och ta pengar från det istället för att du tar upp pengarna ur plånboken.

Kortnät på en internationell plattform

De kortnät som idag anses som världsomspännande är kortjättarna VISAMastercard Worldwide och Amex, eller American Express som det också är känt som. När du drar ditt kreditkort för att betala för en middag eller en hotellnatt så ser nätverket bakom korten till att antingen att pengarna dras från just ditt konto eller att beloppet reserveras på just din faktura. Kortnätet kan sägas vara budbäraren mellan butiken eller hotellets terminal och din bank. Det här gäller oavsett på om du är på ett hotell i USA och har en bank i Sverige eller om du är på andra sidan gatan, sett från din bank, och handlar en tröja. Kortnätet sköter förmedlingen av information så att allting går rätt till i pengahanteringen. Godkännandet för dig som innehavare av kreditkortet ger kortnätet rätten att förmedla de tjänster du begär genom att dra ditt kort i en terminal. 

Kreditkortsutgivare med egna kortnät

De flesta kreditkort har alltså inga egna kortnät utan köper in sig på de tre stora som finns. För vissa kort är det dock ett och samma företag som bistår med nätet som handhar kortet. Det här blir i samma fall som ovan, nämligen Visa, Mastercard och Amex. American Express som exempel är alltså ett bolag som dels bistår med ett kortnät som gör att terminaler världen över kan kommunicera, samtidigt som de också utställer kort på privatpersoner och förhandlar fram avtal som ger kunder rabatter på olika områden. Amercian Express var faktiskt det bolag som var det första företaget att etablera ett fungerande kortnät. 1891 gjordes de första transaktionerna, då i form av resecheckar. Systemet var emellertid det samma med att American Express slöt avtal med resebolagen om att lösa in checkarna mot pengar. Mycket smidigt för de som inte ville resa med stora summor. Under 1950-talet började kreditkorten bli vanliga och företaget övergick mer och mer till det lilla plastkortet. Med tanke på den tidiga utveckling av kortnät i bolaget var Amex länge långt före sina konkurrenter när det gällde själva nätverket.

Sveriges kortnät

I Sverige har undersökningar gjorts om människors kreditkortsvanor. Det har framkommit att Visa är det absolut vanligaste kortnätet. Visa ger inte själva ut några kort i Sverige utan det är bankerna som har egna kort som är anslutna till Visa-nätverket. Det är därför du ser en Visa-symbol på ditt egna Swedbankkort. Det är alltså inte ett Visa-kort utan ett Swedbankkort anslutet till Visas nätverk. Exempel på andra banker som använder sig av Visa som nätverk är Nordea, Citibank och SEB.