Kreditkortet – det som gör att hela budgeten ryms i bakfickan. Den kontantfria betallösningen bär på flera fördelar och förmåner. Kreditkortet blir i några tillfällen sammanliknat med ett lån och det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Men vad är egentligen likheterna och skillnaderna mellan de två?

Likheter mellan kreditkortet och online finansiering

För att identifiera skillnaderna mellan ett kreditkort och ett online lån kan det vara bra att börja i andra änden och ta reda på vad likheterna är. För faktum är att man lite grovt kan säga att ett kreditkort påminner om ett lån på vissa punkter. Här kommer några likheter mellan de två:

online finansiering
 • Båda två är ekonomiska lösningar med ändamålet att skapa lite mer utrymme och flexibilitet i budgeten.
 • Man ansöker om ett kreditkort precis som att man ansöker om ett lån – det är därför viktigt att man uppfyller kraven hos den specifika kredit-/långivaren i fråga. Det kan vara kriterier omfattande bland annat ålder, inkomst, betalningsanmärkningar mm.
 • Både kreditgränsen och lånebeloppet beror på ansökarens ekonomiska situation och det är inte säkert att man alltid beviljas det önskade beloppet. Utifrån ansökan är det kredit-/långivaren som avgör hur mycket man beviljas.
 • Typiskt föregår ansökningsprocessen snabbt och smidigt online, antingen direkt hos kredit-/långivaren eller hos en förmedlare.
 • Valmöjligheterna är många så därför är det A och O att jämföra sina alternativ för att hitta det mest förmånliga.
 • En essentiell del är att sköta betalningen av krediten och återbetalningen av lånet. Man kan lockas till impulsköp (inom kreditens maxgräns) när man handlar med kredit utan riktigt att reflektera över hur mycket man faktiskt spenderar, eftersom det inte syns på bankkontot på samma sätt som med ett betalkort. Lånet utgörs av ett specifikt belopp men det är viktigt att komma ihåg att det är just det: ett lån. Det är inget man får utan också att återbetala det.

Skillnader mellan kreditkortet och online finansiering

Nu när likheterna är på plats är det dags att komma lite mer in på några av skillnaderna mellan ett kreditkort och ett online lån:

 • Kreditkortet ansöker man om vid ett enda tillfälle medan med ett lån behöver man ansöka på nytt varje gång man behöver mer pengar.
 • Med ett kreditkort har man pengarna tillgängliga hela tiden medan online finansiering är något man behöver vänta lite längre på. Även om flertalet lånealternativ utbetalas redan samma dag kräver det fortfarande behandling av ansökan och tid från eventuellt godkännande till att pengarna först rullar in på kontot.
 • Flertalet kreditkort inkluderar förmåner i form av t.ex. rabatter, erbjudanden och försäkringar.
 • Online finansiering är en bra backup för att hantera oförutsägbara kostnader och extra utgifter. Det kan vara allt ifrån en trasig bil, en vattenläcka eller något helt tredje.
 • Ett online lån kan erbjuda extra svängrum och utrymme i budgeten i en privatekonomi som inte inkluderar ett kontokort. Det är inte alla som beviljas ett kontokort eller så kanske det bara inte passar in i den enskilda finansiella situationen.

Det finns alltså en rad både likheter och olikheter mellan kreditkort och online finansiering. Båda lösningarna kommer med sina respektive för- och nackdelar och det är upp till var och en vilket alternativ man går med. Om det så är att ansöka om ett kreditkort eller ett sms lån. Är man på jakt efter att jämföra lånealternativ kan man med fördel använda sig av Moneezy. Det är en kostnadsfri lånejämförelsetjänst online.