Mastercard är ett förkortat namn av det egentliga Mastercard Worldwide som företaget egentligen heter. Det är ett världsomspännande företag med ett kortnätverk som har en av de största spridningarna världen över. Basen finns i Purchase, USA, och företagets affärsidé är att bistå alla kunder med krediter för inköp av varor och tjänster. Mastercard erbjuder en uppsjö av olika kort, däribland kreditkort, betalkort och debetkort. Basen för företaget heter Robert Selander.

Historia

Historien startar redan 1966 då företaget Mastercard grundas av en samling banker i USA, däribland United California Bank och Crocker National Bank. Hela grundidén låg i att man ville skapa en form av konkurrens till det befintliga kortföretaget BandAmericard där Bank of America stod bakom. Kortet är idag mer känt under namnet VISA och var alltså ett bolag som grundades tidigare än vad Mastercard gjorde.

De fyra ursprungliga bankerna som grundade Mastercard fick ett ytterligare uppsving när även en femte aktör, nämligen National City Bank, gick med i kooperativet. Det här var 1969 och var året då Mastercard på allvar började konkurrera med Visa. Till en början hade faktiskt inte kortet det enkla och smidiga namnet Mastercard utan hette istället Master Charge – the InterBank card. 1979 döptes kortet om till nuvarande namn. Under 90-talet köptes British Access Card upp och 2002 gick också bolaget tillsammans med Europay International SA vilket också var ett världsvant kreditkortsbolag med sitt flaggskepp Eurocard som främsta produkt. Tillsammans skapade nu bolagen ett mycket starkt kooperativ. 

Som om det här inte skulle vara nog så valde Mastercard att 2006 också byta namn till Mastercard Worldwide för att skapa en mer global image. Företaget introducerade också en ny grafisk profil där en tredje cirkel hade lagts till istället för de två tidigare samtidigt som man också ändrade sin slogan till ”The heart of commerce”.

Fördelar med ett Mastercard kreditkort

Mastercard bidrar till mycket fördelar för privatpersoner när de skall handla med sitt betal- eller kreditkort. Mastercard har olika samarbeten världen över som ger förmånliga erbjudanden för innehavaren. Bland annat kan exempelvis garantitiden för en vara förlängas om du köper med kortet. Du kan också få extra skadeförsäkringar eller reseförsäkringar om du använder ditt kort vid betalning av utlandssemester eller hyrbilsköp. Dessutom finns ingen koppling till bankkontot vilket gör att du aldrig behöver fundera om du fört över pengar eller inte.

Mastercard sponsrar mycket idrott

Företaget jobbar mycket med att synas i större sammanhang, då ofta inom idrotten. Bland annat är man sponsor till Nya Zeelands rugbylag All Blacks och sponsrar samtidigt både fotbolls-VM och Champions League. Mastercard hjälper också till i Australiensiska cricketlandslaget och sponsrade fotbolls-VM 2008.