Ett matkort är ett kreditkort som vanligtvis ges ut av de större livsmedelsbutikerna i Sverige. Kända butikskedjor som ger ut matkort är Coop och ICA vars kreditkort Coop Mastercard Mer och ICA Bankkort Plus är frekvent använda runtom i landet. Men det finns även andra kreditinstitut som ger ut kreditkort som är extra förmånliga för den som handlar mycket oavsett det gäller mat eller andra varor. Fördelen med dessa kort är att bonusen som du får inte är kopplad till en specifik butikskedja. Fördelen med butikernas egna kort är att dessa är extra förmånliga för den som håller sina inköp till en och samma livsmedelsbutik. Utöver ett kreditkort är matkortet även ett medlemskort som ger kortinnehavaren alltifrån bonus till erbjudanden och rabatter. Nedan har vi listat några av marknadens mest populära matkort för att du ska kunna jämföra korten och hitta bäst matkort för just dig!
Jämför matkort 2024
Matkort med- och utan kredit
Ett matkort är ett kort som de allra flesta svenskar känner till. Ett matkort behöver nödvändigtvis inte vara ett kreditkort utan kan både vara ett betalkort och ett medlemskort. Den gemensamma nämnaren är att kortet ger bonus i samband med inköp av mat och livsmedel. Inte sällan är matkortet även kopplat till rabatter och speciella erbjudanden. Förmåner så som bonus och rabatter kan man alltså få utan att införskaffa sig ett kreditkort. Däremot brukar bonussystemet gynna de som har ett kreditkort och inte sällan samlar man även bonus på köp utanför den specifika butikskedjan. Därtill är matkreditkort även kopplat till kompletterande försäkringar och möjlighet till delbetalning.
Om du vill skaffa dig ett matkort så går det bra att göra online och i den butik vars kort du vill ansöka om. Skaffar du dig enbart ett medlemskort så får du inte ha för höga krav på bonus och rabatter. Ett betalkort ger dessto mer förmåner men du har fortfarande inte möjlighet att delbetala eller handla på kredit. Istället får du själv fylla på kortet med pengar innan du kan använda matkortet för betalning i butik. Med ett matkreditkort så kan du istället handla och sedan betala först när den månatliga fakturan kommer. Du har då även möjlighet att delbetala dina köp samtidigt som du skyddas av diverse försäkringar och köpskydd.
Vilket matkort är bäst?
Frågan vilket matkort som är bäst har inget generellt svar då det är väldigt individuellt vilket matkort som passar bäst till vem. Vilket som är det bästa matkortet för dig beror på hur dina köpvanor ser ut samt vilka tilläggstjänster du finner viktiga. Handlar du majoriteten av din mat på Coop så kommer du inte gynnas särskilt mycket om du skaffar ett matkort från ICA Banken och vice versa. Så i de flesta fall ska du välja ett matkreditkort från den butikskedja du handlar mest hos. Exempel på butikskedjor i Sverige som ger ut matkort är Coop, ICA, Willys, Netto och Hemköp. Det är dock inte alla butikskedjor som erbjuder matkort med kreditutrymme på. Däremot finns det möjlighet att skaffa sig ett bonuskort hos samtliga kedjor.
Innan du väljer matkort bör du först jämföra olika matkort för att se hur exempelvis ränta, villkor och förmåner skiljer sig åt. Du bör också vara på det klara med vad som är viktigt för just dig. Är det exempelvis viktigt att få en kompletterande försäkring eller prioriterar du högre bonus? Är det mer än du i familjen som kommer behöva ett kort och vad innebär detta i sådana fall. Sätt dig ner och skriv ned punkter med vad som är viktigt så kommer det att bli betydligt lättare för dig att hitta och välja rätt matkort.
Förmåner med matkreditkort
Fördelarna med matkreditkort är många och speciellt för den som spenderar mycket tid och pengar i mataffären. Som vi nämnt så kan de olika förmånerna som matkort är utrustade med skilja sig beroende på vilken kortutgivare man väljer. Men nedan har vi sammanfattat vanligt förekommande förmåner för just matkreditkort.
Bonus för matköp
Den främsta anledningen till varför svenskar skaffar sig ett matkort är att komma åt den eftertraktade bonusen. Med ett matkort samlar du nämligen bonus när du handlar mat och andra livsmedel. Bonusen kommer i form av poäng som vid senare tillfälle kan användas som betalmedel för vid nya inköp. Vissa matkort fungerar istället på så sätt att man som kortinnehavare får hem bonuscheckar som grundar sig i de bonuspoäng man samlat in den senaste perioden. När det gäller matkort som är utrustade med kredit så ger dessa ofta 1-2% i bonus på dina inköp. Större handlingar kan således bidra till stora summor bonuspoäng vilket i sin tur ger dig mer pengar tillbaks.
Reseförsäkring
De flesta matkort med kredit är även kopplade till en kompletterande reseförsäkring. Denna reseförsäkring kan fungera som ett bra komplement till din hemförsäkring när du är ute och reser. Reseförsäkringen ger dig bland annat ett bra skydd om du skulle förlora ditt bagage eller om ditt flyg skulle vara försenat. Notera att reseförsäkringen enbart gäller om du betalar minst 75% av din resa med ditt matkort. En stor fördel med just matkorten är att dessa brukar sakna valutapåslag och uttagsavgift utomlands. Något som annars de flesta kreditkort på marknaden är förenade med.
Rabatt på mat
En annan väldigt uppskattad förmån med just matkort är att du får rabatt på mat. Detta brukar gälla oavsett om du har ett betal- eller kreditkort från butikskedjan. Alla kortmedlemmar får helt enkelt ta del av rabatter som kan göra storhandlingen lite billigare. Rabatterna brukar dras automatiskt när du använder ditt matkort så se till att ta upp rätt kort i kassan!
Minska dina matkostnader
Om du väljer ett passande matkort och använder kortet på rätt sätt så kan du under ganska kort tid minska dina matkostnader. Dels då du kan handla mer strategiskt för att utnyttja de rabatter som är kopplat till kortet. Ofta har både Coop, ICA eller Willys medlemsrabatter på utvalda varor. Det kan då vara värt att köpa dessa varor för att sedan frysa ner dom och använda vid ett senare tillfälle. Sedan kommer du även att dra ner på matkostnaderna genom att utnyttja den bonus du varje månad samlar in. Du bestämmer själv när bonusen ska dras från ditt inköp och vet du med dig att du ofta har sämre ställt i mitten av månaden kan du vänta tills dess med att utnyttja din insamlade bonus.
Oavsett om du är kortkund hos en specifik butikskedja eller inte så kan det även vara bra att hålla ögonen öppna efter erbjudanden. De flesta butikskedjor gör utskick veckovis och i dessa utskick framgår det vilka erbjudanden som gäller under den kommande perioden.
Kredit och ränta
Om du väljer att skaffa ett kreditkort från någon av de ledande butikskedjorna i landet så bör du först känna till villkoren. Alla kreditkort på marknaden är kopplade till en kreditränta som läggs på din skuld om du inte betalar hela din kreditkortsfaktura i tid. Krediträntan mellan olika kreditkort varierar men brukar ligga mellan 9-24%. Du har visserligen även möjlighet att utnyttja en räntefri delbetalning men då kommer du ändå drabbas av andra avgifter så som aviavgifter. Utöver kreditränta och aviavgifter så kan ditt matkort även vara kopplat till valutaväxlingspåslag och uttagsavgift. Man bör därför vara restriktiv med att använda sitt matkort för just uttag i bankomat.
När det gäller den kredit som är kopplad till ditt matkort så är det du själv som väljer kreditutrymme i samband med din kreditkortsansökan. Vissa matkort tillåter ett kreditutrymme på upp till 100 000 kr medan andra har en betydligt lägre gräns. Innan du väljer vilket kreditutrymme du ska ansöka om bör du vara säker på att du kan återbetala hela summan i det fall du skulle “maxa” kortet någongång. Notera att det inte alltid är säkert att man beviljas hela det kreditbelopp man ansökt om. Då kan kreditinstitutet återkomma och erbjuda ett lägre utrymme.