De flesta bensinkedjor erbjuder idag sina egna bensinkort. Detta för att öka lojaliteten hos sina kunder men även för att ge sina lojala kunder ytterligare anledning att hålla sig till en och samma bensinkedja. Bensinkorten eller tankkorten som vissa väljer att kalla denna typ av kreditkort är kopplade till olika förmåner så som drivmedelsrabatt, bonuspoäng och exklusiva erbjudanden. Genom att införskaffa dig ett bensinkort från en ledande drivmedelskedja så som OKQ8, Preem, Circle K eller Shell kan du tjäna in ett par hundralappar varje månad. Korten lämpar sig extra bra för dig som lägger mycket tid ute på vägarna och som vill få ut det mesta av ditt tankande. Här nedan kan du hitta bästa bensinkortet för dig och jämföra de ledande tankkorten på marknaden.
Bästa bensinkortet 2024
Vad är ett bensinkort?
Ett bensinkort eller ett tankkort är ett kort som ges ut av en specifik drivmedelskedja. Ett bensinkort kan antingen vara ett kreditkort eller ett vanligt betalkort. Är kortet ett kreditkort så innebär det att bensinkortet är kopplat till ett förutbestämt kreditutrymme. Detta utrymme kan du utnyttja när du vill och du betalar sedan samtliga köp via en faktura som kommer hem till dig en gång i månaden. Handlar det istället om ett betalkort så får du själv fylla på pengar på kortet för att kunna använda det. Bensinkort är således inte kopplade till något bankkonto eller transaktionskonto. Antingen har du ett kreditutrymme eller så har du en egen pott som du fyller på vid behov. Tankkort kan vara kopplade till olika kortnätverk men inte sällan handlar det om Mastercard kort. OKQ8 är undantaget som bekräftar regeln och här har man istället valt VISA som kortnätverk.
Anledningen till att många väljer att tanka med bensinkort istället för med vanliga bankkort är för att det är mer förmånligt. Använder du ditt vanliga bankkort hos bensinmacken så kommer du vare sig få några rabatter eller samla någon bonus. Om du istället använder mackens egna bensinkort så kan du få alltifrån drivmedelsrabatt till bonus och exklusiva förmåner. Känner du dig osäker på om du kan hantera en kredit så kan du istället välja att gå med i bensinkedjans kundklubb. Då får du ingen drivmedelsrabatt men du får ändå ta del av de erbjudanden och kampanjer som bensinkedjan har.
Fördelar med bensinkort
Det finns många fördelar med att införskaffa sig ett bensinkort från en av de större bensinkedjorna i landet. Med ett bensinkort kan du alltid vara säker på att få del av de bästa rabatterna och det mest förmånligaste erbjudandena. Det som lockar flest svenskar att skaffa ett bensinkort med kredit är såklart drivmedelsrabatten. Men det tillkommer även andra förmåner så som försäkringar, erbjudanden och bonus. Nedan kan du läsa mer om de mest vanligt förekommande förmånerna med dagens tankkort.
Drivmedelsrabatt
Med ett bensinkort från större bensinkedjor så som Preem, OKQ8, Shell och Circle K får du drivmedelsrabatt varje gång du tankar med kortet. Hur mycket rabatt du kan få beror på vilket kort du har samt vilken bensinkedja du väljer att ansluta dig till. Oavsett vilket bensinkort du väljer att skaffa så kan du räkna med att få runt 10-25 öre rabatt per liter. Detta kan dock variera och är beroende av om du tankar på en bemannad eller en obemannad bensinstation. Bemannade stationer ger i regel högre rabatt än automatstationer. Värt att veta är att rabatten enbart gäller när du tankar på den specifika bensinkedjan vars kreditkort du innehar. Du får således ingen rabatt om du tankar hos en konkurrerande bensinkedja. Utöver drivmedelsrabatt kan du även räkna med rabatter när du handlar i tillhörande butik.
Försäkringar
Många bensinkort på marknaden ger även förmåner i form av försäkringar. Det handlar då om försäkringar som kan fungera som ett komplement till de försäkringar du redan har. En vanligt förekommande försäkring som du får i samband med att du tecknar ditt bensinkort är en kompletterande reseförsäkring. Denna reseförsäkring gäller vanligtvis när du betalar minst 75% av din resa med ditt kreditkort. Den kompletterande reseförsäkringen ger dig ett bra skydd när du är ute och reser. Bland annat får du ersättning om ditt flyg är försenat eller om ditt bagage kommer på villovägar. Det ingår även ett avbeställningsskydd vilket alltid kan vara bra att ha.
En del bensinkort har även en så kallad tanka-fel-försäkring. Med denna försäkring kan du känna dig trygg om du mot förmodan skulle tanke fel bränsle i bilen. Ersättning kan du utgå för bärgning och sanering av bränslesystem. Exakt vilka försäkringar som respektive bensinkort är knutna till varierar. Det kan därför vara bra att läsa igenom villkoren för korten för att veta vilka skydd som ingår.
Bonus
Inte sällan så erbjuder drivmedelskedjorna även bonus för den som handlar med sitt bensinkort. Kortet är alltså kopplat till ett återbäringssystem som går ut på att du får bonus varje gång du handlar. Bonusen samlas under tid och när du har tillräckligt med bonus eller poäng så får du hem en bonuscheck i brevlådan. Denna check motsvarar en summa pengar som du kan använda på bensinmacken. Det gäller dock att vara uppmärksam när det gäller bensinkortens bonussystem. Det är nämligen inte säkert att alla köp är bonusgrundande. Hur mycket bonus du samlar kan också variera om du handlar på den specifika drivmedelskedjan eller på något annat inköpsställe. OKQ8 ger exempelvis sina kortkunder 0,6% bonus för alla köp som görs hos kedjan. Använder du däremot kortet på andra ställen så samlar du bara 0,3% bonus.
Erbjudanden
Slutligen så kan du som har ett bensinkort även se fram emot att få löpande erbjudanden. Det är inte ovanligt att dessa erbjudanden är exklusiva för drivmedelskedjans kortkunder. Vanliga erbjudanden är exempelvis att du får var sjätte kopp kaffe gratis eller att du får 50% rabatt på biltvätt under specifika perioder.
Jämför bensinkort
Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett bensinkort rekommenderar vi dig att jämföra bensinkort från olika bensinkedjor. Förmånerna kan nämligen skilja sig åt en hel del mellan olika kort. Därtill har korten olika rabattnivåer och även villkoren för rabatter kan se olika ut. Andra saker som kan vara värda att jämföra är vilken ränta som utgår när du nyttjar kreditutrymmet på kortet. Även avgifter är en viktig parameter att ta hänsyn till när du jämför bensinkort.
En förutsättning för att bensinkortet ska kunna nyttjas med sin fulla potential är att du gör majoriteten av dina tankningar hos den bensinmack som utfärdat kortet. Tecknar du exempelvis ett Circle K Mastercard men fortsätter att tanka på Preem så kommer du inte få ut särskilt mycket av ditt kortanvändande. Således bör du förutom att jämföra bensinkort även se över dina vanor kopplade till tankning. Se över var du oftast tankar och vilken bensinkedja som ligger mest strategiskt i förhållande till ditt hem. Därefter blir det enklare att välja rätt bensinkort.
Kredit, ränta och avgifter
De flesta bensinkort är kopplade till ett kreditutrymme och räknas således som kreditkort. När du ansöker om ett kreditkort så väljer du hur stor kredit du vill ha kopplad till kortet. Vanligtvis kan du välja ett kreditutrymme mellan 5000 – 100 000 kr. Det är dock inte säkert att du blir beviljad exakt det kreditutrymme du ansöker om. Detta påverkas av din kreditvärdighet. I samband med att du gör en kortansökan kommer kreditinstitutet göra en kreditbedömning på dig. Detta innefattar bland annat att man inhämtar en kreditupplysning från UC. I dagens läge finns det inga bensinkort att få utan att en UC förfrågan görs. Däremot finns det SMS-lån och kreditkonto utan UC för den som föredrar det.
Vilken kreditränta du får betala beror på vilket bensinkort du väljer att skaffa. Men du bör räkna med en ränta mellan 14-18%. Men du betalar enbart ränta för den kredit som du faktiskt nyttjar varje månad. Dessutom kan du få upp till 60 dagar räntefritt. Betalar du alltid din månatliga faktura i tid behöver du således inte oroa dig för någon hög ränta. Övriga kostnader som kan tillkomma när du använder ditt bensinkort är uttagsavgift och valutapåslag. Däremot behöver du i regel aldrig betala någon årsavgift för ditt bensinkort.