Kreditkort är smidigt att ha i de allra flesta sammanhang. Men användandet av kreditkort medför även en del risker. Den vanligaste risken är inte helt otippat att man tappar bort sitt kort. Detta kan medföra att kortet blir stulet, att man står utan pengar samt att ens kortuppgifter sprids. Det är därför oerhört viktigt att ha koll på sitt kort och hela tiden veta var man har det. Detta gäller även information som är kopplad till kortet. Avtal mellan dig och kreditinstitutet bör förvaras i pärm i din bostad. Information om pin-kod bör absolut inte förvaras på samma ställe som kortet. Dokument med pin-kod bör förvaras på en helt annan plats som bara du själv vet om. Om du vidtagit dessa säkerheter men mot förmodan ändå tappar ditt kort så är det av största vikt att du spärrar ditt kreditkort. Genom att göra så förhindrar du att någon utomstående kan använda ditt kort för inköp och uttag.

Vikten av att spärra sitt kreditkort

Spärra kreditkortAtt spärra sitt kort när detta tappas bör vara lika självklart som att låsa sitt hem innan man åker hemifrån. Det räcker med att kortet hamnar i en obehörigs händer i några minuter för att konsekvenserna ska bli ödesdigra. Kreditkort är ofta förenade med generösa kreditutrymmen vilket gör korten än mer attraktiva för kriminella. Rutinerade brottslingar som specialiserat sig på kreditkortstölder kan enkelt tömma ett konto på bara någon timma. Genom att spärra ditt kreditkort i tid kan du undvika att kortet hamnar i obehörigas händer. Skulle detta ändå hända så kommer kortet inte vara användbart för den som hittar det. Köp och uttag med spärrade kort medges ej vilket gör att ditt kreditutrymme förblir orört.

Det är inte enbart när du tappar ditt kort som det är viktigt att spärra kortet. Du bör gå tillväga på samma sätt om du misstänker att dina kortuppgifter har spridit sig. Detsamma gäller om kortet fastnar i en uttagsautomat eller om det blir stulet. Blir ditt kreditkort stulet är det även viktigt att göra en polisanmälan.


re:member card


Olika typer av kortbedrägerier

skimmingIdag finns det flera olika typer av kortbedrägerier. I dagens samhälle kan exempelvis ett kreditkort vara stulet trots att det finns kvar i din plånbok. Istället är det dina kortuppgifter som blivit stulna genom nätfiske eller så kallad skimming. Nätfiske sker främst vid användande av kreditkort på nätet. Det kan handla om att du använder ditt kreditkort för att handla i en e-butik. Nätfiske möjliggörs också genom att du lämnar ifrån dig känslig information via mail eller sms. För att värja dig mot nätfiske bör du aldrig dela med dig av dina kortuppgifter till någon obehörig. Inga seriösa banker eller företag skulle begära känslig information via mail. Säkerheten när det gäller just digitalt kortanvändare har skärpts mycket under de senaste åren. För att du ska kunna genomföra köp med ditt kreditkort på nätet krävs det två-stegsverifiering. Utöver kortuppgifter måste du även identifiera dig med BankID för att kunna genomföra ett löp online. Detta enligt de nya PSD2 direktivet.

Utöver nätfiske så kan ditt kort även drabbas av skimming. Detta är en mer vanligt förekommande bedrägeriform. Skimming innebär att magnetremsan på ditt kreditkort kopieras. Detta sker via avancerade tekniska lösningar och löstagbara attrapper. Dessa attrapper placeras ut på exempelvis bensinmackar, bankomater och i butiker. Genom att få tillgång till informationen som finns i ditt korts magnetremsa kan man tillverka ett identiskt kort. Du har alltså inte ens blivit av med kortet och ändå har bedragarna möjlighet att genomföra köp som dras från ditt kreditutrymme.

Så spärrar du ditt kreditkort

Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske eller skimming så bör du spärra ditt kort omedelbart. Detta gäller även dig som tappat ditt kort, fått ditt kort stulet eller vars kreditkort har fastnat i en uttagsautomat. För att spärra ditt kort behöver du kontakta den bank eller det kreditinstitut som utfärdat ditt kort. Bankerna har specifika telefonnummer som gäller för den som vill spärra sitt kort. Vanligtvis finns det även ytterligare ett telefonnummer att ringa för den som befinner sig i utlandet. När du spärrar ditt kreditkort kommer kortutgivaren att skicka ett ersättningskort hem till dig. Idag finns det ofta möjlighet att både spärra kort och beställa ersättningskort via bankernas internetbank. Nedan återfinner du vanliga kortutgivares telefonnummer för spärr av kreditkort.

KortutgivareSpärrnummer
re:member0771-24 15 00
Collector031-750 27 78
Supreme Card0771-11 22 33
Bank Norwegian0770-45 77 66
Komplett Bank08-40 30 96 00
American Express0770-45 64 05
Coop MedMera Bank010-743 38 50
Santander08-559 511 20
OKQ8 Bank020-65 65 65
Marginalen Bank0771-71 771 0

Bank Norwegians kreditkort


Förlust av kreditkort utomlands

Att förlora sitt kreditkort här hemma i Sverige är nog förargligt. Men än värre kan det kännas om det händer medan man är utomlands. Att tappa sitt kort under en semestervistelse kan förstöra hela semestern. Inte sällan är kreditkortet den enda källan till pengar som man har med sig utomlands. Att då helt plötsligt stå utan kortet kan få förödande konsekvenser. Dels blir man väldigt begränsad i vad man kan göra eller inte. Därtill har man inte möjlighet att betala för sig.

Som tur är så erbjuder majoriteten av de kortutgivare som finns i Sverige specifik spärrservice för dig som befinner dig utomlands. Exempelvis så kan du vid kortförlust få ett ersättningskort direkt på plats. Vidare finns det även lösningar där du som kortinnehavare kan få en kontantutbetalning för att kunna fortsätta din resa. Se bara till att direkt efter du blivit av med kortet ringa kortutgivarens spärrservice. Ibland fungerar det att ringa samma nummer som om du vore i Sverige. Men de flesta kortutgivare har specifika utlandsnummer för dig som inte befinner dig hemma.