Marknaden är full av shoppingkort som ger dig poäng och bonus när du handlar. Genom att jämföra shoppingkort kan du hitta ett kreditkort som lämpar sig för dina behov och som ger dig mer för pengarna! Shoppingkort ges främst ut av olika butikskedjor men även banker och kreditinstitut erbjuder kort som är ämnade för shopping. Är du trogen en viss butikskedja så kan det vara extra gynnsamt att skaffa dig ett shoppingkort från just denna kedja. Detta kommer ge dig fler poäng och bättre erbjudanden än om du bara har ett vanligt medlemskort eller bonuskort. Därtill kan du räkna med bättre rabatter och exklusiva inbjudningar. Exempel på butikskedjor som erbjuder egna shoppingkort är Gekås Ullared, MQ och Lindex. Nedan listar vi några marknadsledande shoppingkort. Du kan med fördel jämföra räntor, villkor och maxkredit för att hitta det bästa shoppingkortet för just dig.

Jämför shoppingkort 2024

Hur väljer man rätt shoppingkort?

Eftersom olika shoppingkort har olika förmåner och olika villkor så gäller det att välja ett kort som lämpar sig för just din livssituation. Detta för att du ska få ut så mycket som möjligt av vad kortet har att erbjuda. Om köp hos din favoritkedja inte är bonusgrundande enligt kortets villkor så är det inte så stor mening med att ha kortet. Handlar du uteslutande hos en viss kedja eller en viss klädbutik då är det denna specifika kedjas shoppingkort du ska ansöka om. Men det finns även kort som ger dig poäng vid inköp hos olika kedjor och butiker. Dessa shoppingkort kommer ofta från kreditinstitut så som re:member (re:member flex card), Resurs Bank (Supreme Card Gold) eller IKANO Bank (IKANO kort).

Innan du väljer kort kan du med fördel jämföra shoppingkort i listan ovan. Där ser du enkelt hur räntor och villkor mellan de olika korten skiljer sig åt. Sedan kommer även varje kort med olika förmåner. Utöver poäng- och bonusprogram så brukar korten även vara kopplade till kompletterande försäkringar, rabatter och specialerbjudanden. Jämför korten i listan och se över ditt köpmönster innan du väljer vilket shoppingkort du ska ansöka om.

Jämför shoppingkort

Skillnad på shoppingkort och medlemskort

Många blandar ihop de olika kort som ges ut av de större butikskedjorna. Vad som är gemensamt för de flesta butikskedjor är att man har en kundklubb. Syftet med detta är att öka lojaliteten bland sina kunder. Denna kundklubb eller medlemsklubb är vanligtvis kopplat till ett medlemskort. Nu för tiden är det dock många aktörer som skippat medlemskortet och som istället låter legitimationen fungera som klubbkort. Genom att dra sitt medlemskort i samband med att man handlar registreras köpet och man samlar poäng. Medlemskortet kan även vara kopplat till diverse rabatter och erbjudanden.

Ett shoppingkort har ungefär samma funktion som ett medlemskort men ger i regel betydligt fler poäng. Därtill är ett shoppingkort kopplat till ett kreditutrymme vilket innebär att du har möjlighet att handla även när du inte har tillräckligt med pengar på ditt bankkontot. Vidare är shoppingkortet knutet till förmåner som ett vanligt medlemskort inte är. Det handlar som vi redan nämnt om försäkringar, i vissa fall räntefri delbetalning samt exklusiva erbjudanden.

Shoppingkort med förmåner

De flesta shoppingkort är kopplade till uppskattade förmåner. Hur förmånerna ser ut varierar mellan olika kort. Dock brukar många kort ha liknande förmåner och fördelar. Du kan läsa om de vanligaste förmånerna här nedan.

Poäng/Bonus

Anledningen till varför många väljer att skaffa just ett shoppingkort är för att man ska kunna samla poäng och bonus. Även om detta många gånger är möjligt att göra även med vanliga medlemskort så brukar shoppingkort med kredit ge fler poäng. Du samlar poäng varje gång du handlar med kortet. Vanligtvis kan poängen sedan bytas ut mot bonuscheckar som fungerar som betalmedel hos den specifika butikskedjan. Skaffar du ett shoppingkort från ett helt vanligt kreditinstitut så kan bonusen se lite annorlunda ut. Vissa kreditinstitut har en egen poängshop där du kan använda dina poäng för att köpa prylar och tjänster. Andra kreditinstitut låter dig nyttja poängen i butiker i speciella branscher.

Rabatter och specialerbjudanden

En annan uppskattad sak med just shoppingkort är att man löpande får ta del av rabatter och specialerbjudanden. Många gånger finns rabatterna redan registrerade på kortet och dras automatiskt i samband med att du betalar med ditt kreditkort. När det gäller de specialerbjudanden du som kortinnehavare får så är dessa ofta bättre än för vanliga medlemmar. Erbjudandena aviseras antingen via mail eller sms.

Försäkringar

De flesta kreditkort ger dig som kortinnehavare kompletterande försäkringar. Men just shoppingkort ger i regel fler försäkringar än vanliga kreditkort. Utöver en kompletterande reseförsäkring är det inte ovanligt att kortet även är kopplat till en leveransförsäkring och en prisförsäkring. Det första innebär att du får ersättning om varan du köpt i en e-butik levereras trasig eller inte levereras alls. En prisförsäkring innebär att du kan få mellanskillnaden tillbaks om det visar sig att du hittat varan billigare någon annanstans. Notera att inte alla shoppingkort är knutna till dessa specifika försäkringar. Ett vanligt villkor är dessutom att du köpt själva varan med ditt shoppingkort för att försäkringen ska gälla.

Räntefri delbetalning

Har du tur så erbjuds du även räntefri delbetalning med ditt shoppingkort. Detta betyder att du har möjlighet att dela upp betalningen om du köper en dyrare produkt. Vanligtvis handlar det om en delbetalning som sträcker sig under mellan 6-12 månader. Innan du bestämmer dig för att delbetala måste du avisera kortutgivaren om detta. Du kommer då ha möjlighet att delbetala ditt köp helt räntefritt. Notera dock att det kan tillkomma andra avgifter i samband med räntefri delbetalning.


re:member card

Kreditutrymme och ränta

Skaffar du dig ett shoppingkort från en av de större aktörerna så får du i samband med ansökan välja ett kreditutrymme. Detta kreditutrymme talar om hur mycket du kan spendera med kortet. Är du impulsiv och vet med dig att du shoppar för mer än du har råd med så ska du välja ett lågt kreditutrymme alternativt inte ha något kreditkort alls. Krediten på ditt kort är kopplad till en kreditränta som vanligtvis ligger mellan 10-19%. Ränta utgår i det fall du inte väljer att betala hela din kreditkortsfaktura innan förfallodatum. Betalar du fakturan i tid så kan du undvika ränta helt då de flesta shoppingkort är knutna till runt 60 dagars räntefri betalning.

Utöver ränta så kan andra kostnader tillkomma om du har ett shoppingkort med kredit. Det handlar om kostnader så som aviavgifter, uttagsavgifter och valutapåslag. Innan du ansöker om ett shoppingkort bör du därför göra en kalkyl för att se så du verkligen tjänar på att ha kortet. Om du inte kommer tjäna särskilt många poäng eller samla någon stor bonus så är det mycket möjligt att kostnaderna överstiger det du tjänar in på att ha kortet.