I San Fransisco i USA ligger sätet för världens största och första kreditkortsföretag, Visa. I organisationen Visa ingår över 21 000 finansiella institutioner. Ordet Visa är en förkortning och står för Visa International Service Association och organisationen har idag 44 procent av kreditkortsmarknaden i sina händer. Det är inte företaget Visa som står för korten utan det är de institutioner som är anslutna till organisationen som utfärdar korten och får sedan en licens av Visa att nyttja deras tjänster och kortnätverk.

Historia

Bolaget var tidigt ute och historien sträcker så pass långt tillbaka som 1958. Bank of America, BofA var de som först lanserade sitt revolutionerande bankkort BankAmericard. I den här satsningen ingick ett utskick av över 60 000 kort och allting flöt på precis som det skulle till dess att rykten skapades om att en konkurrent var på väg att starta en liknande verksamhet som Visa just hade gjort. Det här blev anledning nog för bolaget att storsatsa vilket fick till följd att över 2 000 000 kreditkort trycktes och skickades ut. Helt plötsligt fanns möjligheter att nyttja kortet hos över 20 000 försäljningsställen. Det här gick givetvis inte helt smärtfritt då kontrollen på de som ville ha kortet blev något undermånig och flera fick problem med återbetalningar av krediterna.

Som en följd av de tuffare åren avgick dåvarande verkställande direktör för Visa samtidigt som kreditkortsbedrägerierna ökade lavinartat och en ny typ av brott kunde skönjas. I samband med detta visade det sig också att de personer som blivit av med sina ett kortbedrägeri inte skulle bli ersatta av Visa. Något som ledde till ett gigantiskt uppror mot Bank of America och fick en slutnota på över 9 000 000 dollar vilket givetvis var att anse som ett enormt nederlag.
Med tiden lyckades BofA ordna upp problemen och i slutet av 60-talet kunde man lansera sitt kort utanför USAs gränser. Främst var det Kananda, Frankrike och Storbritannien som började nyttja kortet. Idag är Visa ett av världens största företag med verksamheter på i stort sätt alla platser i världen.

Följande kort handhas av Visa.

• Debetkort eller betalkort vilket innebär att de pengar du betalar dras direkt från ditt bankkonto.
• Kreditkort, där alla inköp samlas på en faktura som kommer i slutet av månaden.
• Förbetalda kort laddade med en speciell summa pengar.

Visa har också valt att rangordna sina kort efter tre olika nivåer som döpts till guld, platina och infinite. Infinite-korten kan exempelvis bara innehas av människor som kan visa på en årsinkomst som överstiger minst 2 000 000 kronor.

Visa som sponsorer

Precis som sin värste konkurrent, Mastercard, har Visa och valt att synas på diverse olika arrangemang som en god sponsor. Som exempel kan det nämnas att Visa hade en deal under Calgary Winter Games 1988 att alla tjänster och relaterade produkter för det här eventet endast kunde köpas med Visakort. Argentinas rugbylag är helsponsrade av Visa samt att fotbolls-vm 2010 i Sydafrika numera är helsponsrat av Visa efter att Fifa lämnat konkurrenten Mastercard framför Visa.