Människor som har ett Maestrokort handlar inte på kredit utan här dras pengarna direkt från deras konto. Det innebär att du endast kan köpa det du har råd med och inte övertrassera kontot. Idag finns tiotusentals maestrokort på marknaden och det är ett vanligt kort bland unga. Tidigare hette kortet Switch och det är Mastercard som distribuerar kortet.  

Fördelar med kortet

• Maestro går att handla med på de flesta ställen där kreditkort i allmänhet accepteras.
• Det är fullt möjligt att ta ut pengar i butik om det skulle behövas.
• Till skillnad från kreditkort kan du inte övertrassera ditt maestrokort vilket innebär att du minimerar risken att inte kunna betala dina skulder. 
• Inga fakturor skickas till dig som du måste administrera utan allt sker direkt när du handlar. 
• Genom att vara aktiv på din internetbank kan du hela tiden ha dina överföringar och köp under kontroll eftersom de direkt registreras på ditt konto.
• Ett maestro kort går att använda utrikes som inrikes. Det enda du bör vara varse om är om det tillkommer extra avgifter vid köp utomlands eller uttag i automater. 

re:member card

Maestrokortets villkor

Alla människor som är 13 år eller äldre kan nyttja ett maestrokort. Detta till skillnad mot exempelvis kreditkort eller snabblån som enbart är tillgängliga för personer över 18 år. Årsavgiften för innehav av kortet ligger för närvarande på 195 kronor och det är gratis att ta ut pengar i en bankomat inom Sveriges gränser. Normalt gäller en avgift på 25 kronor om du skulle ta ut pengar i annat land än Sverige. Tar du ut Euro i ett land som har Euron som valuta kostar det heller inget extra. Kortet fås enklast genom en första kontakt med din bank som sköter administrationen åt dig. Det går att göra direkt över kassa eller på Internet. Vissa banker har till och med tjänsten på sin telefonbank. Titta efter den välkända logotypen som ofta finns uppklistrad på de ställen det går att skaffa eller använda kortet. Alla butiker som accepterar kortet som betalningsmedel måste ha logotypen uppklistrad. 

Maestro och säkerhet

Ett Maestrokort må vara säkrare än ett vanligt kreditkort då det inte kan överstiga kontobalansen men det är än dock viktigt att hantera kortet säkert. Du skall exempelvis aldrig låta din pinkod komma till kännedom för någon annan och om du har koden nerskriven så bevara aldrig koden tillsammans med kortet. Se till att sköta ditt Maestrokort då det är ett betalningsmedel och en värdehandling som allt annat som har med pengar att göra.