När det handlar om kreditkort går det i grund och botten ut på att personer tecknar en så kallad kredit. Vad betyder då ordet? Kredit kan sägas vara att du överlåter förfoganderätten på pengar eller varor på en förutbestämd tid. Butiken du handlar i ger dig möjlighet att skjuta upp betalningen framåt i tiden, du har då handlat på kredit. Efter att tiden gått ut måste pengarna ha betalats tillbaka. Skulle det här inte göras så kommer det ofta till straffavgifter och inkassokrav.  Kredit är alltså ett lån av pengar på en bestämd tid.

Innan du får möjlighet att använda dig av krediter måste du kontrolleras att du är värdig att inneha en viss kreditsumma. Det här görs idag genom en så kallad kreditupplysning för att se att du uppfyller vissa krav som ställs på kunden. Det kan exempelvis röra sig om att inte ha några skulder, att man skall uppvisa en viss summa som årsinkomst eller att man tidigare inte gjort sig skyldig till ekonomisk brottslighet. De här upplysningarna varierar kraftigt i seriositet beroende på hur stor kredit du ansöker om. Det är inte lika aktuellt för ett bolag att kontrollera dig om du har kreditgräns på 20 000 kronor som att du har en kreditgräns på 2 000 000 kronor. 

Räntefri kredit

Då och då kan du skymta påbud som meddelar att du kan få räntefri kredit. Det här betyder att du inte behöver betala någonting för att få nyttja krediten. Du behöver alltså inte betala en ytterligare kostnad utöver den kreditkostnad som du handlat för, det vill säga det faktiska värdet som varan eller tjänsten kostade. 

Kredit med ränta

Motsvarigheten till det här är kredit med ränta. Det innebär kortfattat att om du får möjlighet att handla någonting på kredit måste du också betala en avgift för att få ta del av pengarna. Det är det här som ofta kallas för ränta. Kostnad för lån. Vid köp där ränta är inblandat kan slutsumman som du betalar för varan skilja sig kraftigt mot den som stått i butiken och det är därför oerhört viktigt att du kontrollerar hur stor din utgift kommer bli och att du är säker på att du klarar av att köpa varan, även om du skall betala den om 6 månader. Kredit med ränta är aldrig att föredra utan kan du köpa varan på plats så skall du göra det alternativt vänta med köpet så du kan spara ihop till pengarna som den kommer kosta. Att handla med ränta kan och har försatt många människor i skuldfällor som är mycket svåra att ta sig ifrån.

Kreditkort

Kredit brukar i dagens samhälle gestaltas i form av ett plastkort eller som det då ofta heter, ett kreditkort. Olika kreditkort har olika krav och det brukar i slutändan vara kreditgränsen som varierar mellan korten. Även olika erbjudanden varierar som är knutna till kortet. När du handlar en vara med ditt kreditkort betalar du inte den på plats utan det är istället bolaget som du fått kortet ifrån som står för kostnaden för en viss tid framöver. När den förbestämda tiden går ut kommer en faktura till dig som kreditanvändare där du förväntas betala tillbaka den skuld som du gjort dig skyldig till. Vissa bolag kan ge dig möjlighet att dela upp avbetalningen som står på fakturan, dock skall det tilläggas att det ibland då tillkommer en ränta.  De flesta kreditbolag idag brukar dock ha en räntefri kredit på 30 – 45 dagar vilket innebär att om du sköter dina åtaganden månadsvis behöver du aldrig oroa dig.